Een verstopte gootsteen is ontzettend vervelend. Hoewel er gelukkig tal van manieren zijn om een verstopte gootsteen weer te ontstoppen, kost dit altijd tijd, moeite en geld. Daarom is het verstandig om te proberen een verstopping te voorkomen. Daar zijn namelijk verschillende tips voor. Natuurlijk is het nooit volledig uit te sluiten, maar door een aantal simpele maatregelen maak je de kans op een verstopping wel ontzettend klein. Welke maatregelen dat precies zijn? Dat vertelt LoodgieterAlmere036 je hieronder!

Weer vet uit de schoorsteen!

Vet is misschien wel de grootste boosdoener als het gaat om een verstopping van je gootsteen. Vet kan op verschillende manieren in het afvoersysteem terecht komen. Bijvoorbeeld via de afwasmachine maar natuurlijk ook door de gootsteen zelf. In de meeste gevallen is dat vet afkomstig van pannen waarin je gekookt of gebakken hebt. Ook op borden is vaak vet te vinden. Je kunt simpel voorkomen dat dit vet in het afvoersysteem terecht komt. Maak daarvoor gebruik van keukenpapier waarmee je de borden en pannen goed schoonmaakt voordat je deze afspoelt of in de vaatwasser zet. Hoe minder vet er in de afvoer terecht komt, hoe kleiner de kans dat er een verstopping ontstaat!

Houd je gootsteen schoon

Sommige mensen denken dat de gootsteen een soort van afvalbak is. Ze spoelen borden af onder de kraan en laten vele vuil achter in de gootsteen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan etensresten die op die manier eenvoudig in de afvoer terecht kunnen komen. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat ook etensresten vaak voor verstopping zorgen. Wanneer je borden en pannen en schaaltjes schoon maakt met keukenpapier verwijder je zowel het vet als de etensresten. Deze kun je vervolgens gewoon in de afvalbak gooien. Je zult overigens verbaasd zijn van de resten die voor een verstopping zorgen. Het gaat namelijk lang niet alleen om grove etensresten, maar ook om hele kleine overblijfselen. Broodkruimels of pitjes kunnen bijvoorbeeld al een verstopping veroorzaken in de afvoer. Helaas is het nooit te voorkomen dat dergelijke kleine resten in de wasbak terecht komen. Daarom is het aan te raden om bij een bouwmarkt een extra zeefje aan te schaffen. Met zo’n fijn zeefje voorkom je dat kleine resten en pitten in de afvoer terecht komen en voor een verstopping zorgen. Het is in dat geval wel belangrijk om het zeefje met regelmaat schoon te maken.

Soda helpt!

Een simpele methode om de afvoer onder de gootsteen goed schoon te houden is door gebruik te maken van soda. Hoe goed je namelijk ook je best doet, er zal altijd vet in de afvoer terecht komen. Soda is een uitstekend middel om dit vet te bestrijden. Het zorgt ervoor dat het vet dat in de afvoer terecht komt niet zomaar kan gaan aankoeken. Daarmee wordt een blokkade van de afvoer voorkomen. Soda heeft daarnaast nog bijkomende voordleen. Het maakt schoon én is erg effectief in de strijd tegen vieze geurtjes die soms uit de afvoer kunnen komen. Het gebruik van soda is heel eenvoudig. Je hoeft alleen maar vier liter water met 500 gram soda te mengen. Zodra de soda in het water is opgelost, giet je het ’s avonds laat door de gootsteen. Vervolgens kun je het een aantal uren laten rusten. Juist daarom is het van belang om het ’s nachts te doen aangezien je dan geen gebruik van de kraan maakt. Wanneer je ’s morgens wakker wordt, spel je de gootsteen eenvoudig door met kraanwater. Verwijder daarna eventueel nog resten van de soda. Door regelmatig met soda de afvoer schoon te maken, kun je een verstopping voorkomen!