Heb je de beschikking over een ligbad? Dat is natuurlijk ontzettend fijn. Deze vorm van luxe wordt door heel veel mensen gewaardeerd en het is dan ook niet verwonderlijk dat steeds meer mensen voor een ligbad kiezen. Het is heerlijk om na een lange werkdag even te ontspannen in een bad en ook de kinderen zullen genieten van een ligbad. Heerlijk spelen in het water en ondertussen schoon worden! De eigenaren van een hond kiezen er vaak ook voor om deze te wassen in een ligbad. Het heeft dus voordeel voor heel veel verschillende mensen. Toch zijn er ook wel nadelen op te noemen van een ligbad. Zo kunnen er allerlei dingen in de afvoer terecht komen. Daardoor kan er natuurlijk een verstopping ontstaan. En dat kan gigantisch vervelend zijn. Gelukkig kun je dat ook op eenvoudige manier voorkomen. Hieronder kom je meer te weten over het voorkomen van verstoppingen bij het ligbad!

Vuil in het bad

Als je denkt dat het wel meevalt met vuil in het bad waardoor er verstoppingen ontstaan, zit je behoorlijk mis. Denk bijvoorbeeld alleen al aan het speelgoed waar kinderen mee spelen in bad. Er kunnen natuurlijk altijd kleine stukjes van dit speelgoed afbreken. Deze komen bij het leeglopen van het bad in de afvoer terecht en kunnen voor problemen zorgen. Wanneer je de hond in bad wast, komen er tal van haren in het water terecht. Dat geldt trouwens ook wanneer je zelf je haar wast in bad. Ook deze haren kunnen de oorzaak zijn van een verstopping. Wanneer je het bad leeg laat lopen, wordt de druk richting de afvoer behoorlijk groot. Dat is overigens ook niet zo vreemd aangezien er tussen de 150 en de 250 liter water weg moet en dat komt met behoorlijk veel kracht terecht in de afvoer. Haren en plastic stukjes van speelgoed spelen eenvoudig mee en zorgen vervolgens voor problemen verderop in de afvoer. Zeker wanneer dat gecombineerd wordt met plakkerige substanties zoals shampoo of douchegel.

Wateraanvoer

Wanneer zoiets bij een wasbak gebeurt en er een verstopping ontstaat is dat vaak eenvoudig op te lossen. Bij een ligbad is dat helaas lastiger. Dat komt omdat de waterafvoer in de meeste gevallen direct onder het ligbad ligt. Omdat er om het bad heen vaak ook nog eens tegels liggen, is het lastig om bij de waterafvoer te komen wanneer deze verstopt is. Wanneer je dat toch bij de afvoer wil komen, is dat een behoorlijke operatie. Het is dan ook verstandig om dit over te laten aan een specialist en niet zelf te gaan rommelen. Tenzij je weet waar je mee bezig bent natuurlijk.

Voorkom een ontstopping

Om dergelijke ingewikkelde reparaties te voorkomen, kun je er natuurlijk ook voor zorgen dat de afvoer onder je ligbad niet verstopt raakt. Voorkomen is namelijk ook in dit specifieke geval veel beter dan genezen. Er zijn gelukkig ook verschillende manieren om een verstopping te voorkomen. Allereerst is het goed om op te letten hoe groot het afvoerputje in bad is. Wanneer dit behoorlijk groot is, kan er ook veel vuil, plastic stukjes van speelgoed en haren doorheen. Dat maakt de kans op een verstopping direct groter. Het is dus verstandiger om bij een nieuw bad voor een afvoerputje met kleine gate te kiezen. Bij een reeds bestaand ligbad is het ook mogelijk om een extra zeefje te kopen. Deze leg je op het afvoerputje. Het zeefje houdt het vuil eenvoudig tegen terwijl het water wel eenvoudig weg kan stromen. Daardoor is de kans op een verstopping een stuk kleiner geworden.

Aarzel niet om een erkende loodgieter in te schakelen voor advies en aanpassingen.