Een verstopping zelf verhelpen zit er bij de meeste mensen niet in. De gedachte aan al het vuil water dat is blijven liggen zorgt ervoor dat de loodgieter direct wordt ingeschakeld. Maar wist je dat het niet zo ingewikkeld is?

Bescherm jezelf goed met lange rubberen handschoenen

Deze dienen tot je ellebogen te reiken. Zo ben je er zeker van dat er geen vuil water op je terecht komt. Eventueel kan je ook nog een plastiek schort en een neuskap aandoen. Zo heb je helemaal geen last meer van nare luchtjes en kan je beginnen met het werk.

Kijk even goed wat de verstopping heeft veroorzaakt. Het kan een voor de hand liggende oorzaak zijn. Misschien heeft iemand geprobeerd etensresten door te spoelen of wat oud vet. Deze problemen komen vaak voor in de keuken.

Maak eerst het roostertje dat zich aan de bovenkant bevindt schoon. Kijk vervolgens naar de sifon en schroef die los. Doe er wel zeker een emmer of wat oude lappen onder om het overtollig water op te vangen. Verwijder het vuil hieruit. Doe dit wel niet bij een andere wastafel! Je zult het probleem dan weer naar daar verschuiven.

Er kan ook sprake zijn van een verstopte leiding

Indien er sprake is van een verstopte leiding dan zal er een andere aanpak vereist zijn. Vaker krijgt vet de kans om langs de sifon heen te stromen en zich elders in de afvoer op te hopen. Dit gebeurt op plekken waar de snelheid van het water afneemt, zoals in bochten. Een vet prop kan je proberen met heet water zelf op te lossen. Heb hiervoor wel wat geduld, want het zal wel een tijdje duren voordat de prop is opgelost. Je kan eventueel ook een chemische ontstopper met ammoniak erin gebruiken. Het ammoniak lost immers ook het vet op.

Het gebruik van een mechanische ontstopper (rubberen of spiraalveer) kan ook worden geprobeerd. Deze zullen echter niet zo effectief zijn wanneer de prop zich diep in de leiding bevindt.

De loodgieter zal wel raad weten met het probleem indien je het niet zelf hebt kunnen oplossen. Hij zal ook de nodige adviezen of aanpassingen kunnen verrichten zodat je in de toekomst niet meer met een verstopte afvoer komt te zitten.